Oevers Lek op de schop tegen natte voeten

De omgeving van de Lek tussen Vianen en IJsselstein gaat de komende twee jaar op de schop. Aannemers beginnen half januari met het graven van nevengeulen langs de rivier en het verlagen van de dam die naar de stuw Hagestein bij Vianen voert. Door de klimaatsverandering stroomt er in de toekomst meer water door de Lek. Om de Lek meer ruimte te geven en het water versneld af te voeren, legt Rijkswaterstaat oevergeulen aan. Ook verlaadt zij de toegangsdam naar het Stuweiland (Ossenwaard) en wordt een zomerkade verlegt. Doel van de werkzaamheden is de rivier meer ruimte te geven bij extreem hoge waterstanden. Als het karwei klaar is, is de waterstand van de Lek permanent 8 centimeter lager.

Het verlagen van de waterstand in combinatie met de aanleg van oevergeulen en het aanpakken van een zomerkade moet ervoor zorgen dat de inwoners van Utrecht, Houten, Vianen, IJsselstein en Nieuwegein droge voeten houden bij de steeds hogere waterstanden die deze eeuw worden verwacht.

In de Bossenwaard, de Mijnsheerenwaard, de Vianense Waard, de Waalse Waard en de Ossenwaard zijn al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Er komen daar zogenoemde ooibossen en moeraslanden. De Bossenwaard bij Vianen wordt tevens ingericht als speelterrein voor kinderen. Omdat de dam naar de grote stuw Hagestein wordt verlaagd, stroomt het water in de Lek beter door. Rijkswaterstaat houdt op 15 januari een informatiemiddag gehouden. Vanaf 15.00 uur tot 20.00 uur kunt u binnenlopen op locatie de Schipbrug aan de Veerweg 4 in Nieuwegein. Op basis van de vragen die bij u leven wordt u nader geïnformeerd. Hier kunt u alvast alles lezen over het project.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk